Olika typer av värmepumpar

Det finns ett antal olika lösningar för värmepumpar på marknaden. De har alla aningen olika egenskaper i hur de fungerar, hur mycket de kostar och hur mycket energibesparing de ger per år. Vi hjälper dig att hitta ett system som både passar ditt hus och din plånbok så att du får säker och billig uppvärmning i ditt hem i många år framöver.

Nedan har vi kort beskrivit några av de typer som vi erbjuder för dig som söker värmepumpar i Södertälje.

Luftvärmepump

En luftvärmepump verkar som det låter med hjälp av värmeutväxling direkt luften utanför huset. Det är en praktisk lösning som passar bra i bostäder med öppen planlösning då luften pumpas runt utan hjälp av radiatorer. Luftvärmepumpar har inbyggda filter som fångar upp damm, pollen och andra partiklar, vilket ger en bättre inomhusmiljö. På varma dagar kan funktionen ställas som så att pumpen istället kyler huset. En luftvärmepump brukar betala sig på några få år.

Luft/Vatten

Dessa värmepumpar fungerar på ett liknande sätt som rena luftvärmepumpar, men istället för att släppa ut varm luft direkt i bostaden ansluts värmepumpen till husets existerande vattenburna värmesystem och värmer upp vattnet i radiatorerna. Fördelen här är att värmen lagras längre i vattnet än i luften, vilket gör att värmen består några timmar även när pumpen är avstängd.

Bergvärme

Att installera värmepumpar för bergvärme kräver större åtgärder. Här måste man först borra djupa hål ner i berggrunden för att komma åt värmeutväxling i grundvattnet. Då grundvattentemperaturen är mycket stabil i Sverige fungerar systemet bra oavsett årstid och driftskostnaden för bergvärme blir i längden mycket låg.

Jordvärme

En jordvärmepump ansluts till slangar som läggs ut under marknivå på husets tomt. Här sker värmeutväxlingen på marknivå. Fördelen gentemot bergvärme är att man inte behöver borra djupt ner i grunden för att komma åt värmen. Dock så kräver systemet att man har en tillräckligt stor tomt för att lägga ut slangarna med rätt avstånd.

Kontakta oss idag för att ta reda på vilket system som skulle passa bäst hemma hos dig. Vi är specialister på värmepumpar i Södertälje och andra delar av Storstockholm. Vi hjälper dig att hitta rätt!

Vi hjälper dig att hitta en värmepump som både passar ditt hus och din plånbok